Wij kiezen voor soja

Soja is een prachtig natuurproduct

Sojakaarsen geven veel minder roet dan kaarsen van paraffine (afkomstig van aardolie). Maar geen enkele kaars is 100% roetvrij. In vergelijking tot paraffine produceren kaarsen van soja geen giftig roet.

Minder roet

Na het branden zie je vaak een “paddestoel” ontstaan … een stukje gekoold lont. Als je deze eraf knipt krijg je minder roetvorming in je glas en brandt je kaars mooier op.

Door het lontje regelmatig bij te knippen verminder je de afgifte van roet.

Temperatuur en frosting

Een belangrijke stap in het maakproces is het controleren van de temperatuur van de sojawas. Dat is een precies werkje. Het gieten van kaarsen in de warme zomermaanden is anders dan in de koudere wintermaanden.

Door temperatuurveranderingen gedurende de seizoenen kunnen witte vlekjes op je sojakaars ontstaan. Dit noemen we ‘frosting’. Het is een reactie op de warme was die gesmolten wordt en dan stolt.

Je herkent het misschien ook wel van chocoladerepen. Daar wordt het ‘bloom’ genoemd. Een grijswitte waas door vetkristallen.

Frosting is één van de unieke eigenschappen van soja wax. Het heeft geen invloed op het branden van je kaars.